Op deze pagina vindt u portretten van mensen. Een deel van de verhalen is autobiografisch.
downloads:
Het portret beschrijft de worsteling van een christin met haar geaardheid en seksualiteit. In haar leven keerde vrede terug, nadat zij zich aan God had overgegeven met al haar moeiten.
Portret – Geen gemakkelijke overwinning
In ‘Geen gemakkelijke overwinning’ wordt het aangrijpende verhaal vertelt van een homoseksuele man die zich aan twee kanten onbegrepen voelt. Hij leeft uit overtuiging zijn homoseksualiteit niet uit en is (gelukkig) getrouwd, maar dat mag van vrijzinnige christenen niet bestaan. Tegelijk blijft hij worstelen met homoseksuele gevoelens, maar dat mag er van rechtzinnige christenen niet zijn. Zo voelt hij zich aan alle kanten onveilig. Hij moet het verhaal dan ook anoniem vertellen.
In ‘Ik ben homo’ vertellen Raymond, Robert, Ruud en Marlies over hun homoseksuele geaardheid en de spanning die zij of andere jongeren ervaren tussen hun homo zijn aan de ene kant en hun geloof en de kerk aan de andere kant. ‘Aan homo ‘s en lesbiennes zou ik willen zeggen dat ze niet bang hoeven te zijn dat hun geaardheid tussen hen en God in hoeft te staan. God heeft je volledig lief. Hij heeft echt het minste moeite met wie je bent’.
Portret – Met God is niets onmogelijk
Monique (34) vertelt in ‘Met God is niets onmogelijk’ over haar lesbische gevoelens en haar relatie met een vrouw. ‘Wat hebben jullie samen iets moois, dat moet wel goed zijn’, zeiden mensen om haar heen. Toch maakte ze een eind aan de relatie. ‘God liet me zien dat hij de mens naar zijn beeld heeft geschapen: mannelijk en vrouwelijk. Niet: vrouwelijk en vrouwelijk’. In die keus ervoer ze minder steun en bevestiging van haar kerkelijke gemeente dan ze gehoopt had. ‘Maar ik heb geleerd dat het uiteindelijk niet gaat om bevestiging van mensen. Het gaat erom dat ik Hem behaag. … Ik leef in de eerste plaats voor Hem en ben zijn kind. Daarin ligt mijn identiteit. Niet of ik homo ben of hetero’.
Portret – Nog steeds niet gestenigd
In ‘Nog steeds niet gestenigd’ vertelt dichter-dominee Jaap Zijlstra (geboren in 1933) over de ontdekking van zijn homoseksuele gevoelens, zijn langdurige stilzwijgen over zijn geaardheid, zijn coming out in 1983, toen hij vijftig jaar oud was, en zijn pastoraat onder homo’s.
Portret – Over regie gesproken
In ‘Over regie gesproken’ vertelt Erik over zijn ontdekking dat hij (overwegend) homoseksueel is en over wat die ontdekking met hem deed. Hij schetst zijn coming out en de reactie van zijn ouders. ‘Wat kunnen we voor je doen, jongen?’ is het eerste wat ze zeggen. Hij is openhartig over zijn ontwikkeling van depressiviteit naar zelfacceptatie én over zijn moeite met de interpretatie van de Bijbelse gegevens. ‘Wat is eerlijk Bijbellezen, wat is naar eigen wens lezen?’
In ‘Trouw blijven’ vertelt Peter Jan over zijn coming out. Na bijna 25 jaar getrouwd te zijn geweest kon hij er niet meer omheen: ik ben homofiel. Hij schetst zijn coming out als een proces dat inmiddels jaren duurt. Hij heeft ervoor gekozen om getrouwd en trouw aan zijn vrouw te blijven. ‘Dat is een zware klus die veel energie vraagt. We worden geconfronteerd met onze gebroken verwachtingen, met onze onmacht en onze pijn’. Peter Jan vertelt ook over zijn relatie met God en over zijn geloofsworsteling: ‘Welke keuze wil ik maken en wat is Gods wil voor mij? … Ik heb tijdens mijn zoektocht ervaren dat God met mij bezig is. En ik vertrouw dat Hij mij op deze weg wel verder zal leiden’.
Portret – Vijftien jaar in een eenzame kast
In ‘Vijftien jaar in een eenzame kast’ vertelt een 31-jarige homo, hoe hij kort daarvoor uit de kast is gekomen nadat hij jarenlang de hetero-schijn heeft opgehouden. Hij vertelt over zijn gevoelens voor mannen en over de reactie van familie, vrienden en gemeenteleden op zijn coming out. Hij heeft ervoor gekozen om een stabiele relatie te zoeken met iemand met wie hij lief en leed kan delen. ‘Je mag er wel zijn, maar het niet praktiseren’ vindt hij hypocriet.